top of page
Rens

Urban Water Buffer maakt Cromvlietpark klimaatadaptief

Publicatie: H2O magazine


In opdracht van de gemeente Den Haag, leverde begin 2021 een collectief van watertechnologiebedrijven de Urban Waterbuffer op in het Cromvlietpark. Het circulaire systeem houdt regenwater vast, zuivert het, slaat het op in de ondergrond en pompt het weer omhoog voor hergebruik. “We geven een oplossing voor wateroverlast en droogte, in een groen gecontroleerd systeem”, zegt Wilrik Kok van Field Factors.


Steden kiezen steeds vaker voor slimme oplossingen in de strijd tegen wateroverlast en hittestress. De Urban Waterbuffer combineert deze thema's en geeft ook antwoord op de verzilting van de diepe ondergrond alsmede dalende grondwaterstanden. “Die combinatie is uniek”, vertelt Kok. “De Urban Waterbuffer is een compact systeem dat in een beperkte stedelijke ruimte inpasbaar is.”


De technologie werkt in vijf stappen. Allereerst vangt het systeem het regenwater op in de riolering. Via het leidingstelsel wordt het regenwater vastgehouden in een betonnen kelder en naar een biofilter geleid. Eenmaal gefilterd stroomt het in vrij verhang naar de diepe zand ondergrond. Vervolgens kan het water opgepompt worden voor de eindgebruiker in het park; een stadsboerderij met dierenverblijven en gemeenschapstuinen.


“Het systeem kan grote hoeveelheden water afvoeren en opslaan. Daarmee is het een effectieve en decentrale oplossing voor piekberging én zoetwaterbeschikbaarheid. In het Cromvlietpark wordt zo’n 42.000 m3 geïnfiltreerd. Daar hergebruiken we zo’n 10.000 m3 van. De rest blijft achter in de ondergrond, waardoor we zorgen voor een verzoeting van het veelal brakke Haagse grondwater”, vertelt Kok.


Het pomp- en meetapparatuur van Xylem Water Solutions reguleert de waterstroom, vertelt Roland Markus namens Xylem. “Op afstand kunnen we de geleidbaarheid, zuurstof, troebelheid, EC en temperatuur van het water controleren. Zowel voor als na de biofilter en na de bron. Uiteraard houden we ook het grondwaterniveau in de gaten. Omdat het systeem op 30 à 40 meter diepte infiltreert, is er geen nadelig effect op de grondwaterstand.”


Markus is vooral tevreden over de onderlinge samenwerking in het project. “Alle bedrijven hebben hun eigen specialiteit. Bij dit project komen die expertises samen.” Kok vult aan: “Het lijkt een eenvoudige oplossing, maar er komen veel verschillende afdelingen van overheidsinstellingen bij kijken. Mede daarom is het een complex project. In het Cromvlietpark laten we nu zien dat het echt kan.”


Naast interesse van meerdere Nederlandse gemeenten, zijn de ontwikkelingen rondom de Urban Waterbuffer ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven vertelt Kok. “We zijn nu bezig met een DO in Valladolid. In Madrid gaan we naast de Caleido toren een vijver voorzien van een circulair systeem. Voor het aanvullen van de vijver wordt nu nog drinkwater gebruikt, maar straks regenwater.”

Comments


bottom of page