top of page
  • Rens

Surfen in Ecuador: 6 heerlijke spots

Gepubliceerd: Boardshortz

ayampe surf ecuador
Ayampe

Ecuador is door het warme water en de gevarieerde spots één van de fijnste surflanden van Zuid-Amerika. Langs de 2200 kilometer kust is in met name het noordelijke gedeelte aangenaam surfen. Ecuador is een surfland in opkomst waardoor stranden nog relatief rustig zijn, verhuur goedkoop is en lessen ook goed te betalen zijn. Ecuador is populair onder beginners, maar biedt daarnaast ook genoeg uitdaging voor intermediates en experts. Wij gingen - zonder wetsuit - naar dit diverse land om de surf met het blote oog te checken en om te verdwalen in de prachtige natuur.


Condities in Ecuador

Tussen november en maart pak je de beste golven in Ecuador. Zoals gezegd is het in het noordelijke gedeelte prettig toeven. Deze warme zone loopt vanaf de grens met Colombia tot Guayaquil, de grootste stad van het land. In de winter (mei-november) zijn er ook gewoon golven, maar hangt er een mist aan de kust en is het koeler. Wind is in de ochtend licht (lees: glassy condities), wordt gedurende dag sterker en komt uit het westen of zuiden.


Hoe te reizen in Ecuador

Zoals in de meeste Zuid-Amerikaanse landen is het openbaar busvervoer ook in Ecuador goed geregeld. Doordat het land relatief klein is, zijn de reistijden kort. Kosten zijn bovendien erg laag. Je betaalt per uur reizen ongeveer één Amerikaanse dollar (de nationale munt). Voor 20 dollar per dag huur je een degelijke wagen. Als je de chauffeur lief aankijkt dropt hij je plank gratis in het ruim.


Verblijven in Ecuador

Ecuador is een goedkoop land om te verblijven. Hostels en hotels zijn er genoeg. Voor een dorm betaal je niet meer dan 8 dollar en ongeveer het dubbele voor een privékamer. Eten is tevens spotgoedkoop. Op de meeste plekken kun je voor één dollar al een complete maaltijd op straat scoren. Restaurants in badplaatsen logischerwijs iets duurder, maar voor 5 dollar heb je ook daar een prima avondmaal.


Montañita

Montañita is zo’n badplaats in Ecuador. Het staat bekend als het Ibiza van Zuid-Amerika vanwege het bruisende nachtleven en is alles wat je ervan voorstelt. Het is een bedevaartsoord voor verdwaalde hippies, proppers en afgetrainde lichamen in uitpuilende strandtenten. Desalniettemin huist er een vrij consistente right-hand pointbreak en een lange beachbreak. De hele dag wordt hier gesurft door alle niveaus. Door de drukte en daarmee de competitieve sfeer was Montañita niet onze favoriet, maar smaakten de cocktails ‘s avonds buitengewoon lekker.

Beste condities: zuid-noord swell, noord-oosten wind, alle getijden.


Olon

Op luttele afstand van Montanita ligt, aan de andere kant van de berg, het vredige Olon. Dit dorpje is het perfecte kuuroord om aan de drukte van Montanita te ontkomen. De beachbreak is rustiger en de sfeer in het water kalmpjes. Een perfecte spot om te verblijven als je niet perse tot de volgende dag wil doortrekken. Toch zin in vertier? Een taxiritje van $ 1,50 en je kan als een rollende steen op kroegentocht.

Beste condities: zuid-west west swell, noord-oosten wind, alle getijden.


FAE

De stad Salinas heeft de uitstraling van een tot leven gewekte vuilnisbelt. Maar je kunt niet ontkennen dat de stad geweldige surfspots heeft, waarvan FAE de tofste en meest constante is. De spot ligt op het terrein van de luchtmacht van Ecuador en is het beste te bereiken met een auto. Onderweg op het terrein kom je patrouillerende militairen tegen, wat een apart sfeertje met zich meebrengt. De left-hand pointbreak is voor de ervaren surfer vanwege het aanwezige reef. Op de rots kijkt een jury bestaande uit zeeleeuwen op militante wijze toe.

Beste condities: zuid-noord swell, noord-oosten wind, alle getijden.

fae surf ecuador
Fae

Mompiche

Diep verscholen in het noorden van Ecuador vind je één van de beste golven van het land in Mompiche. Deze left-hand pointbreak was tot 20 jaar geleden nog onontdekt, maar herbergt inmiddels een levendige surf-community. De break heeft op een goede dag een ride van een paar honderd meter. Op dagen zonder grote swell zijn de luizige golfjes nog steeds te berijden voor longboarders. Iets verderop vind je op loopafstand een vermakelijke beachbreak: playa Negro.

Beste condities: zuid noord-west swell, noord-oosten wind, alle getijden.


Canoa

In 2016 werd Ecuador opgeschrikt door een heftige aardbeving waarbij Canoa zwaar werd getroffen. Nu, drie jaar later, zijn de sporen daarvan nog steeds zichtbaar. De ingestorte gebouwen en lege kavels geven soms een trieste aanblik. De schrik zit er nog steeds in bij de bewoners, maar de surf-toerisme houdt de montere locals op de been. Op het strand voor het dorpje zijn diverse spots, maar ook kilometers richting het zuiden vind je onmetelijk veel rustige breaks. Wij hadden hier het geluk samen te mogen surfen met de beste surfers uit de regio: dolfijnen.

Beste condities: zuid noord-west swell, zuid-oosten wind, alle getijden.

secret spot
Secret spot

Ayampe

Het laidback surfdorpje Ayampe heeft een uitgestrekte beachbreak die bij tijd en wijle mythische porties aanneemt. Als er een krachtige noord swell opduikt levert Ayampe zelfs barrels. De hippie-achtige sfeer maakt dit misschien wel één van de leukste spots van het land. Het is gemakkelijk om hier wortel te schieten en een lang verblijf ligt snel op de loer. Las Tunas en de right-hand pointbreak La Rinconada zorgen ervoor dat je af en toe je snoetje buiten Ayampe laat zien.

Beste condities: zuid-west noord-west swell, noord-oosten wind, alle getijden.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page