top of page
  • Rens

Surfen in Chili: 7 epische spots

Gepubliceerd: Boardshortz

Als er één land is met een lange kustlijn dan is het Chili wel. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de 4300 kilometer lange kust doorzeefd is met surfspots. Chili is een goovy-paradijs door de Humboldt current. Met een hoop bombarie stroomt deze current vanuit het zuiden naar het noorden van het land. Bij een krachtige swell worden een aantal spots omgetoverd tot big-wave surf locaties en zijn alleen de pro’s aan zet. In een onvergetelijke kruistocht reisden we van noord naar zuid in dit boeiende land.


Condities in Chili

Tussen maart en mei heb je de beste kans op prima weer, hoge golven en dunbevolkte stranden. In het noorden van Chili is het warmer dan in het zuiden vanwege de verschillende klimaten. Omdat Chili op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies omgekeerd ten opzichte van Nederland. Tijdens onze zomer is het in Chili winter en omgekeerd.


Hoe te reizen in Chili

Chili is slechts zo’n 200 km breed, maar wel gigantisch lang. De kustplaatsen zijn echter goed te bereiken met het openbare busvervoer. Bereid je voor op lange reizen in comfortabele bussen. Wanneer je weinig tijd hebt kan je een vliegtuig pakken. Veel steden hebben een vliegveld en er zijn een aantal goedkope vliegtuigmaatschappijen op de markt. Je vliegt al voor een schappelijke 15 euro. De kosten voor het meebrengen van een board zijn ongeveer 25 euro.


Verblijven in Chili

Als je denkt goedkoop op vakantie te gaan in Chili kom je bedrogen uit. De prijzen voor eten zijn nagenoeg hetzelfde als in Nederland en ook het verblijf is duur. Voor een dorm betaal je ongeveer 15 euro en 35 euro voor een privékamer. Chili leent zich perfect voor het huren van een auto/camper door de goede wegen en het soepele kampeerbeleid. De prijzen hiervoor zijn Europees.


Iquique

In het noorden van Chili ligt Iquique, een stad met zo’n 185.000 inwoners. Je vindt hier meerdere vette breaks midden in de stad. Deze worden niet zelden getransformeerd tot zwaar geschut en zijn vanwege het reef voor de gevorderde surfer. Iquique kent, net zoals Arica iets verderop, een bevlogen bodyboard community. Je treft hier dan ook meer bodyboarders dan surfers. Onze favoriete spot: Las Urracas. Een speelse A-form, vlak voor de enige surfshop in de stad, met zowel een left- als een right-hand.

Beste condities: zuid zuid-west swell, noord-oosten wind, laag-mid getij.


Totoralillo

Onder de rook van Coquimbo ligt het nederige dorpje Totoralillo. Het bastion voor de vakantievierende zonnekoningen van Chili. Het schiereilandje doet tropisch aan vanwege het parelwitte strand en het kraakheldere water. Aan de zijdes van dit schiereiland zijn 3 florerende surfspots gelegen met benamingen waar de surfromantiek van afspat: El Muro, El Pipe en Punta. Twee right-handers en een left-hander die met name in het weekend druk worden. Tenminste, wanneer er swell is want wanneer dit niet het geval is zijn de spots zo vlak als een zwembad.

Beste condities El Muro: zuid-west swell, noord-oosten wind, alle getijden.

Beste condities El Pipe & Punta: zuid zuid-west swell, oosten wind, mid-hoog getij.

totoralillo surf chili
Totoralillo

La Boca Concón

Op een half uur rijden van de artistieke broedplaats Valparaiso, vind je La Boca Concón. Deze beachbreak is voor een beginner dé perfecte spot om zijn of haar eerste vlieguren te maken. Er zijn diverse surfscholen te vinden en de break is makkelijk en veilig. Op een uitzonderlijke dag ontvouwt Concón zich tot een left-hand pointbreak, maar hiervoor heb je het geduld nodig van een Dalai Lama. Een paar honderd meter verderop is er meer vertier voor de gevorderde surfer bij de beachbreak Playa Punta Piedra.

Beste condities: zuid-west swell, oosten wind, alle getijden.


Punta de Lobos

De grote publiekstrekker in Chili is Punta de Lobos. Een iconische en consistente golf vlak onder het stadje Pichilemu. Een bewierookte spot die kan wedijveren met de groten der aarde. Wanneer je het uitkijkpunt op komt rijden kun je een vreugdedans onmogelijk onderdrukken. Prachtige sets komen hier als een opbollend tapijt door en door. Op een goede dag surf je op deze left-hand pointbreak honderden meters ver. De paddle out tussen de rotsen is niet geheel zonder risico, maar bij een goede timing niet onmogelijk. Bij een XXL swell alleen geschikt voor de pro’s!

Beste condities: zuid-west swell, oosten wind, alle getijden.


Matanzas

Wanneer je vanuit Santiago de kortste route naar een poeier van een golf zoekt, is Matanzas je beste optie. In dit knusse dorpje heb je alles wat je nodig hebt: een surfshop, een winkel en een hostel. De left-hand pointbreak heeft een eigen wil en is rommelig van aard. Maar wanneer er een zuid-west swell aanbreekt neemt de golf prachtige wulpse vormen aan. De baai ligt vol in de wind, waardoor deze plek ook geliefd is bij kite-surfers. Na je sessie haal je voor een habbekrats vis bij de vriendelijke locals in de hutjes aan het strand.

Beste condities: zuid-west swell, oosten wind, laag getij.

matanzas surf chili
Matanzas

Puertecillo

Puertecillo kregen we toegebeten als tip door een aantal gepokt en gemazelde Chileense surfers, die aan deze spot de voorkeur gaven boven het drukker wordende Punta de Lobos. Het dorpje werd eind jaren ‘80 ontdekt door een aantal vrijpostige surfers en bouwt sindsdien aan een welige surf community. Puertecillo is een erg fijne left-hand pointbreak in een oase van rust. Op een goede dag lig je in het water met slechts een handjevol Chilenen. De vraag is alleen hoe lang nog, gezien de vele privehuizen die er gebouwd worden.

Beste condities: zuid-west swell, zuid-oosten wind, mid-laag getij.


Carelmapu

In het uiterste puntje van het vasteland van Chili vind je het weggemoffelde Carelmapu. Een plek die zich buitengewoon goed leent voor een lange kampeersessie. Je wordt hier namelijk alleen gestoord door rondvliegende vogels of verdwaalde koeien. Door de rustieke ambiance wekt het de indruk een blinde vlek te zijn voor de surfende Chileen. Je ontmoet er doorgaans enkel een aantal notoire longboarders. Het uitgestrekte strand telt meerdere breaks waarmee je eindeloos kunt variëren.

Beste condities: zuid-west swell, zuid-oosten wind, mid-laag getij.

Punta de lobos chili surf
Punta de Lobos


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page